zwartepiet

voor democratie, vrije keuze  & echte oplossingen!

Zwarte Piet

De DP vindt  dat het  hoog tijd wordt om het uiterlijk van Zwarte Piet aan de moderne tijd aan te passen, aangezien het ondertussen wel duidelijk is dat veel Nederlanders met een donkere huidskleur Zwarte Piet als onnodig pijnlijk, racistisch en vernederend ervaren, of dit nu zo  door de rest van de Nederlanders bedoeld wordt of niet ...


Om te beginnen is het belangrijk om in te zien dat Zwarte Piet voor veel mensen vernederend is: Twee maanden van het jaar zijn mensen met een donkere huidskleur in Nederland immers niet gewoon Nederlanders, maar zijn ze "Zwarte Piet", of ze nu willen of niet. Ook is het belangrijk om te realiseren dat mensen van Afrikaanse afkomst  gevoelig zijn voor Zwarte Piet als gevolg van een gemeenschappelijk psychologisch trauma   dat achtergelaten is door  een verleden van slavenhandel en kolonisatie (dat te vergelijken valt met het "lidteken" dat Joden aan de Holocaust hebben overgehouden),  en deze gevoelens kunnen niet zomaar  worden afgedaan onder het mom van traditie. Het beeld van een witte man met een vrachtboot vol met  zwarte hulpjes die zich allemaal als  onnozele, onderdanige clowns gedragen, is voor veel mensen nog altijd een pijnlijke en volstrekt ongevoelige herinnering aan een vervlogen tijd die al ver achter ons zou moeten liggen. Het is dan ook niet zinvol om te discusseren of  Zwarte Piet wel of niet racistisch bedoeld is, aangezien hij door een groot segment van de Nederlandse bevolking  weldegelijk als zodanig ervaren wordt  - daarom kan het argument ook niet gebruikt worden dat Sinterklaas op dit moment een echt feest voor iedereen is, aangezien dit voor een grote bevolkingsgroep van Nederland nu eenmaal niet waar is.


Daarom wil Reform dat het uiterlijk van Zwarte Piet aan de moderne tijd wordt aangepast, niet door Sinterklaas  af te schaffen,   maar door actief naar een oplossing te zoeken die voor iedereen aanvaardbaar in,  bijvoorbeeld door de Bonte Pieten opnieuw op te voeren, of door Pieten zonder afropruik maar met roetvegen op zijn gezicht te presenteren (net zoals in Vlaanderen al is gedaan), zodat zijn uiterlijk nu ook in lijn komt met zijn achtergrondverhaal .  De mogelijkheden bestaan, nu moeten wij alleen nog de wil vinden om te veranderen zodat echt iedereen in deze rijke traditie kan delen.


Wij gaan het Sinterklaasfeest niet verbieden, dat zou immers overkill zijn, maar wij willen er wel voor zorgen dat de overheid geen Sinterklaasfeesten meer organiseert waar Zwarte Pieten bijzitten. Dat betekent dus dat gemeentes van Nederland ervoor moeten zorgen dat hun lokale Sinterklaasintocht werkelijk een feest voor iedereen wordt, of anders niet. Dat betekent niet dat wij mensen gaan beboeten voor het dragen van een Zwarte Pietenoutfit (want dat zou weer overkill zijn), maar dat betekent wel dat de overheid ervoor moet zorgen dat de evenementen die zij zelf organiseren door iedereen te genieten zijn, en niet een bepaalde groep mensen onnodig kwetsen door van ouderwete raciale stereotypes gebruik te maken.


De weigering van het kabinet om een mening over de discussie rond Zwarte Piet en Sinterklaas uit te spreken (omdat Sinterklaas een volksfeest is) laat zien dat de Nederlandse cultuur een onderwerp is waar de overheid zich niet mee wenst bezig te houden, en getuigt van de diepgaande morele zwakte en lafheid van het kabinet Rutte.


Hoe dan ook zou het het Nederlandse volk sieren als wij  ervoor zouden zorgen dat Nederlanders met een donkerdere huidskleur zich  tijdens het Sinterklaasfeest niet  benadeeld hoeven te voelen en ook gewoon aan dit volksfeest mee kunnen doen, net zoals de rest van Nederland.