emancipatiedag

voor democratie, vrije keuze  & echte oplossingen!

Emancipatiedag als officiële feestdag

Op 1 juli  1863 - nog maar anderhalve eeuw geleden -  werd de slavernij officieel afgeschaft in de Nederlandse koloniën. Het markeerde het officiële einde van een langdurige periode van terreur, dood, onderdrukking en uitbuiting die in de beleving van de nazaten van de slachtoffers niet onderdoet voor de Holocaust, de Goelagarchipel, of het bewind van de Rode Khmer: Een dieptraumatische periode die nog altijd zijn sporen in onze moderne samenleving heeft achtergelaten.


Als moderne Nederlanders mogen wij best blij zijn dat sommige van onze voorlopers een einde aan deze barbariteit hebben gemaakt, tegelijkertijd moeten wij er echter voor blijven waken dat racisme en discriminatie niet weer de kop in onze samenleving opsteken. De vele "negatieve" reacties van mensen rond de discussie rond Zwarte Piet laten zien dat racistische sentimenten nog altijd in onze op vrijheid en tolerantie gebasseerde samenleving  sluimerend aanwezig zijn. Dit is een ontwikkeling dat het  hart van onze vrije en gelijke samenleving bedreigt, en waartegen wij moeten blijven waken.


Daarom pleit de Democratische Partij ervoor om het einde van de slavernij in Nederland als een officiële feestdag aan te merken,  aangezien deze grote stap voorwaarts in de vaderlandse geschiedenis het verdient om jaarlijks geviert en herdacht te worden. Uiteindelijk is het niet meer dan eerlijk dat deze dag er komt, aangezien de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog immers wel landelijk herdacht worden, om ons er jaarlijks aan te herinneren dat wij er actief voor moeten blijven waken om onze vrije samenleving te beschermen, terwijl de slachtoffers van de transatlantische slavenhandel - waar Nederland ook een grote rol in heeft gespeeld -  op geen enkele manier in Nederland officieel herdacht worden, noch wordt het historische besluit van de Nederlandse regering om de slavernij af te schaffen  op geen enkele manier gevierd. 


Wij vinden dat dit historische moment beter verdient!