keuzevrijheid

KEUZEVRIJHEID

Als je in één woord wilt samenvatten waar wij voor staan, dan is dat woord:  keuzevrijheid.  De vrijheid om zelf tussen twee alternatieven te kiezen is de grondslag van een gezonde democratie. Hoe vanzelfsprekend dit ook mag lijken, toch is dit een recht waar de inwoners van Nederland veel te weinig   gebruik van mogen maken.  En dat stoort ons ...


Denk hierbij bijvoorbeeld aan  het referendum over de Europese Grondwet - de eerste keer in de geschiedenis dat Nederlanders zelf direct hun stem mochten uitbrengen over een belangrijk onderwerp, in dit geval over een document dat ons van boven werd opgelegd en dat het duidelijke doel had om van Europa één superstaat te maken (het was de Europese Grondwet, immers). Zoals  bekend heeft Nederland toen grotendeels NEE gestemd. Tot grote schrik van de Europese politieke elite, die hadden verwacht dat   de Nederlanders als makke schapen wel zouden doen  wat  ze ons op hadden gedragen. Maar gelukkig was niets minder waar.


Dankzij onder andere de Nederlanders werd de Europese Grondwet toen ongenadig afgeschoten. Helaas was dit een document waar het politieke leiderschap van Europa zijn zinnen op had gezet, en ze waren niet van plan om zo maar op te geven, ook al had het Europese volk duidelijk te kennen gegeven dat wij hier geen behoefte aan hadden. Maar wat te doen?


In plaats van het hele rampzalige project af te stoten, besloot de EU om de Europese Grondwet desalniettemin toch in te voeren,  recht tegen de democratisch  geuitte wens van de bevolking in, in de vorm van het Verdrag van Lissabon - een verdrag dat min-of-meer exact dezelfde inhoud had als de Europese Grondwet, behalve dat niemand ooit de kans kreeg om over het verdrag te stemmen - anders dan de individuele volksvertegenwoordigingen van de verschillende lidstaten, zoals onze 2e Kamer , die hier natuurlijk  geen probleem in zagen ... En zo kreeg Europa toch zijn Europese Grondwet, met een andere naam op  de omslag, maar anderszijds vrijwel identiek, en zonder dat er enige democratische besluitsvorming aan de pas hoefde te komen.


En dat is waarom wij onze vraagtekens zetten zij het democratisch gehaalte van de Europese Unie ...


Net zoals je je af kan vragen hoeveel directe invloed de gemiddelde  Nederlander in Nederland zelf heeft. De regering blijft immers regelmatig besluiten nemen die regelrecht tegen de duidelijke wens van de  bevolking ingaan en die de belastingbetaler miljarden kost  (zoals het aanschaffen van JSF's). Daarnaast vragen wij ons ook af, als mensen die heilig in het principe geloven dat elk mens dezelfde wettelijke rechten en plichten   moet hebben, waarom het eerlijk is dat één man uit één speciale familie de koning van Nederland mag zijn, en niet bijvoorbeeld  Jan de Vries uit Heemstede.


Wij begrijpen dat vele Nederlanders aan het koningshuis zijn gehecht, als een belangrijk onderdeel van de  vaderlandse cultuur en geschiedenis, net zoals er vele Nederlanders zijn die het niet eerlijk vinden dat één man een leven van ongekende luxe mag leven terwijl er  anderen zijn die elke maand nauwelijk s rond kunnen komen. Dit zijn beide legitieme standpunten. - geschiedenis en cultuur is belangrijk, maar eerlijkheid en gelijkheid ook ...

Wat ons echter dwars zit , is dat  de Nederlanders nooit hun stem  uit hebben kunnen brengen over wat wij nu precies willen - koninkrijk of republiek. Niemand lijkt ooit op het idee te zijn gekomen om het ons te vragen .. En dat is wat wij willen doen: Wij geloven in de vrijheid om te kiezen, dus wij willen Nederland de kans geven om te kiezen: Voor of tegen, voor de EU of tegen de EU, voor  het koninkrijk of voor de republiek. Wij  willen de keuze aan Nederland teruggeven, en dan zien wat eruit komt.